Skip to main content

Algemene vragen / tips / weetjes

Een Mowie? Wat is dat?

Welkom in de wereld van de Mowie - een uniek ras dat liefde, vreugde en eindeloos plezier brengt.
We begrijpen dat je misschien wat zorgen of twijfels hebt, maar wij zijn er om die zorgen weg te nemen en je te laten zien waarom de Mowie zo'n waardevolle metgezel is. Bekijk ook onze foto's en laat je betoveren door deze geweldige wezens.

Gezondheid en Welzijn:
Zorgen over de gezondheid van een hondenras zijn begrijpelijk, maar de Mowie is ontwikkeld met speciale aandacht voor hun welzijn. Wij hebben gestreefd naar een gezonder ras, met minder ademhalingsproblemen en een betere algehele gezondheid. Dankzij zorgvuldige fokprogramma's en selectieve fokmethoden, (wij hebben de Whippet gebruikt) zijn veel gezondheidsproblemen verminderd, wat resulteert in een gelukkigere en gezondere hond.
Het gewicht van een Mowie is rond de 10 kilo. 

Karakter en Persoonlijkheid:
Een andere zorg kan zijn of de Mowie een goede metgezel zal zijn. Nou, maak je geen zorgen! Mowies zijn liefdevol, aanhankelijk en sociaal van nature. Ze gedijen in menselijk gezelschap en zijn geweldig met kinderen, andere huisdieren en zelfs vreemden. Hun speelse en vrolijke karakter maakt ze perfect geschikt voor gezinnen en individuen die op zoek zijn naar een loyale metgezel.

Onderhoud:
Sommige mensen maken zich zorgen over de verzorging van Mowies vanwege hun rimpelige huid en korte vacht, het goede nieuws is een Mowie heeft minder rimpels. Een wekelijkse borstelbeurt is heerlijk maar niet noodzakelijk. Wassen vinden ze ook heerlijk, maar doe dit zeker niet te vaak.

Energieniveau:
Sommige mensen maken zich zorgen over het energieniveau van Mowie, maar ze zijn eigenlijk verrassend veelzijdig. Hoewel ze dol zijn op spelen en knuffelen, hebben ze geen extreem hoge trainingsbehoeften zoals sommige andere rassen. Mowies zijn tevreden met dagelijkse wandelingen en speelsessies. Ze zijn geweldig in het aanpassen van de levensstijl van hun eigenaar en zullen graag deelnemen aan activiteiten, of het nu een ontspannen avondje op de bank is of een leuke wandeling in het park.

Conclusie:
Nu je meer weet over de Mowie, hopen we dat je zorgen zijn verminderd en dat je de waarde van dit geweldige ras hebt kunnen zien. 

mowies   george zit

Geschiedenis van de Mowie

Bij een nieuw tijdperk hoort een nieuw begrip:
Mowies.
Wat zijn Mowies? Ik hoor u denken.

Het vraagt om uitleg en die wil ik hier ook geven. Het staat vast dat het zeker niet uit de lucht is komen vallen en dat het heel wat tijd  heeft gekost om dit idee te laten rijpen.

40 Jaar geleden heb ik mijn hart verloren aan de Mopshond. Het werd mijn levensgezel want het is een geweldig ras, ongecompliceerd, lief en stoer tegelijk. Lees hier de geschiedenis van 40 jaar Mopshonden vom Ulmer Haus

We zijn inmiddels inderdaad 40 jaar verder en er is veel gebeurd in de Kynologie en ook mijn geliefde Mopshond ontkomt niet aan de ongewenste schijnwerpers. 
Met leed en veel verdriet heb ik het afgelopen jaar de ellende en onterechte aannames over mijn ras langs zien komen.
Ik heb enige tijd geleden hier al een stukje over geschreven, dat kunt u hier nalezen. 

Maar het is er in 2019 dus daadwerkelijk van gekomen: Een fokverbod.  Voorlopig voor 12 rassen, waaronder mijn geliefde Mopshond en nog eens 12 rassen wachten op de reserve bank op zo’n zelfde fokverbod. 

Er is 1,6 miljoen euro beschikbaar gesteld door het Ministerie om goedwillende fokkers, ingeschreven bij de Raad van Beheer en de Rasvereningen te laten controleren door de NVWA op dit verbod. Er is op niet mis te verstane wijze een signaal afgegeven, dat dit fokverbod serieus genomen moet worden.

Ja, en wat moet je dan….? Als je houdt van honden en je leven hebt gewijd aan de Mops waarmee je jezelf en ontelbare andere mensen gelukkig hebt gemaakt? 
Dan probeer je de problematiek te ontleden en hier een oplossing voor te vinden. 

Het probleem bij de Mopshond zit hem voornamelijk in de snuitlengte, deze voldoet niet meer aan de normen anno 2019, die in Nederland zijn gesteld aan een “gezonde hond”. Dit is een heel ingewikkeld probleem dat zeker niet in één generatie is op te lossen, zoals  er nu van ons wordt verlangd.

Het gegeven heeft mij dus aangezet tot nadenken. Hoe kunnen wij in Nederland, volgens de normen van dewet,toch een "gezonde hond" fokken,dieveelkenmerken ekaraktertrekken heeft van de Mopshond. In het beste geval is het een uitdaging, zo probeer ik het dan ook te zien. Het goede en karakteristieke van de Mops behouden en tegelijkertijd tegemoet komen aan de kritiekpunten met betrekking tot het exterieur, meer. specifiek de snuitlengte. 

Er zijn inmiddels vele combinaties gedaan waar mijn voorkeur niet naar uitgaat. De verbondenheid met het karakter van de Mops dreven mijn gedachten richting de Whippet. Ik zal u uitleggen waarom. Een Whippet is een vriendelijke, zachtaardige hond, heeft een prachtige gewenste korte vacht, prima snuitlengte en open neusgaten en kan wellicht een waardevolle bijdrage aan mijn Mowies kan leveren. Een serieuze collegafokker, Miranda van de Vendel, heb ik meegenomen in mijn gedachten en overwegingen en zij staat net als ik open om samen opnieuw aan iets moois te gaan bouwen. Omdat je goede, gezonde en mooie honden nu eenmaal niet in je eentje kan fokken. Niets ontstaat namelijk alleen!

Als je een Mopshond bekijkt uit de beginjaren 1900 Mowies in de oudheid dan is die wat langer, eigenlijk in alles. Zou het mogelijk kunnen zijn om wat ruimte te creëren bij de huidige Mopshond (met behoud van zijn karakter) door het inkruisen van de Whippet? Ik ga het proberen en zie het als een uitdaging. Met net zoveel liefde en toewijding die ik de afgelopen 35 jaar heb betracht sla ik deze nieuwe weg in. Ik zal gebruik maken van mijn opgedane kennis en kunde en ik ben nieuwsgierig en vastbesloten. 

Ik neem u graag mee op mijn nieuwe avontuur en nodig u dan ook van harte uit mijn website in de gaten te houden en de Mowies te volgen in hun ontwikkeling. 

Monique Jansen 2019
Nieuw Wehl / Wehl  Gemeente Doetinchem

 
monique

Hoe zit het nu met de neus?

Vaak wordt ons gevraagd hoe zit het nu met de F1, F2 en F3.
Hieronder een duidelijke foto hoe wij geprobeerd hebben de neuslengte volgens de "huidige" regelgeving te bereiken, met het behoud van het Mopshond type. 

Mowies versus mopshond

 

 

Retromops uitgelegd neus

Tips uit de nieuwsbrieven 2022

Retromops Nieuwsbrief januari kopie

 

Retromops Nieuwsbrief februari kopie

 

retromops nieuwsbrief maart kopie

 

retromops nieuwsbrief april kopie

 

retromops nieuwsbrief juni

 

retromops nieuwsbrief juli kopie

 

 

Wat is titeren?

Bij het titeren neemt de dierenarts een beetje bloed af en kijken vervolgens hoeveel beschermende antistoffen in het bloed aanwezig zijn na vaccinatie. De hoeveelheid antistoffen, of liever, de dunste verdunning waarbij nog antistoffen zijn aan te tonen in het bloed noemt men “de titer”. Hoe hoger de titer, hoe beter een dier beschermd is tegen de ziekteverwekker. Honden en katten krijgen beschermende antistoffen in hun bloed door :

1) Vaccinatie

2) Ziekte

3) Via een beschermd moederdier, via de placenta of eerste moedermelk (colostrum) krijgt een jong dier tijdelijk afweerstoffen van zijn moeder mee (maternale antilichamen)

Titerbepaling bij honden

Bij de hond is het mogelijk om te titeren voor de volgende ziekteverwekkers:

 • Hondenziekte (Canine Distemper Virus)
 • Besmettelijke Hepatitis (Canine Adeno Virus-2)
 • Parvo

De dierenarts meet de titer na de vaccinatie tegen Distemper, Hepatitis en Parvo. Dit wordt ook wel de “DHP-enting” genoemd. De Dierenartsen maakt voor de titerbepaling gebruik van de VacciCheck, waarmee zij een goede inschatting kunnen maken van de bescherming van uw huisdier.

Het is niet mogelijk om te titeren voor:

 • Besmettelijke hondenhoest (kennelhoest)
 • Leptospirose (ziekte van Weil)

Titerbepaling is bij deze ziektes niet zinvol, omdat er geen relatie is aangetoond tussen de titer en bescherming van het dier.

Waarom titeren ?

Door te titeren kan het basis vaccinatieschema individueel worden aangepast aan de gezondheid, leeftijd en de leefomstandigheden van een huisdier. Mogelijk kan zelfs de frequentie van het vaccineren omlaag gebracht worden. Niet vaccineren is geen oplossing, maar titeren is een zinvolle manier om vaccineren tot een noodzakelijk minimum te beperken en toch weten dat je huisdier goed beschermd is.

ernie sneeuw

Help...mijn pupje heeft Giardia

Giardia:
Het is éen van de meest voorkomende darmparasieten bij de hond. Giardia is de naam van een eencellige parasiet die kan leven in de dunne darm van uw hond. Een dier wordt besmet door het opeten van de parasiet, bijvoorbeeld van buitenwater of likken van de poten.

Als de parasiet is ingeslikt, vermenigvuldigt de parasiet in de darmen. Lang niet alle dieren worden er ziek van. Sterker nog, dieren die gezond lijken, kunnen toch de ziekte bij zich dragen en zo andere honden kan besmetten. Een bekend symptoom is de hardnekkige en terugkerende diarree. Die vaak erg stikt en slijmerig is. De symptomen beginnen ongeveer 6 dagen na de besmetting.
Om de kans op een Giardia besmetting bij uw dier zo klein mogelijk te houden is een goede hygiëne belangrijk. Ruim ontlasting van de hond altijd direct op. Maak de omgeving goed schoon en houdt deze droog. Met pups jonger dan 6 maanden kunt u hondenuitlaatplekken waar ontlasting blijft liggen beter mijden. Laat voer niet staan, zodat er geen vliegen op komen die Giardia en andere infecties kunnen overbrengen. Ververs drinkwater regelmatig en maak de bakken goed schoon.

De meeste honden worden besmet op:

 • Uitlaatplaatsen
 • Parken
 • Terreinen van hondenverenigingen, honden samenkomst en tentoonstellingen
  Vijvers of plassen

Voor het behandelen van Giardia wordt een ontwormingsmiddel gebruikt. Een goed middel is Panacure.
Behandel ook de omgeving. Giardia kan lang buiten een hond overleven. Vooral in koude en vochtige omgevingen blijven ze lang leven.
Was de kleden manden en kussen op 60 graden. En herhaal dit wekelijks.


Conclusie:
Let goed op met uw net opgehaalde pup. Wees voorzichtig met waar u uw pup uitlaat!

reutje

Wat eten onze honden?

Onze honden eten over het algemeen Farm Food

Er is een mooie uitgebreide App met heel veel informatie over Farm Food

Voor Apple: Farm Food Voedingswijzer (Appstore)

Voor Android: Farm Food Voedingswijzer (Google Play)

logo Farm Food Since 1982 53f683aa

 

Castratie of niet?

Nadelen van vroege castratie bij honden

Steeds vaker worden honden op jonge leeftijd al gecastreerd. Met ‘jong’ bedoel ik voor de leeftijd van 6 maanden. Met ‘castratie’ wordt bedoeld het verwijderen van de testikels of de eierstokken. Met gecastreerde honden bedoel ik zowel reuen als teven. Nog afgezien van het feit dat er misschien sowieso teveel honden worden gecastreerd, zijn er in elk geval nogal wat bezwaren tegen castratie op jonge leeftijd. Hier onder de bezwaren op een rij:

- Het vroeg castreren van reuen en teven leidt tot relatief onderontwikkelde uitwendige geslachtsdelen, zoals de penis en de vulva. Dit kan ontstekingen van de voorhuid en de huid rond de vulva tot gevolg hebben. Door uitgebreid wetenschappelijk onderzoek is aangetoond dat het vroeg castreren van teven, maar hoogst waarschijnlijk ook van reuen een grotere kans op de zogenaamde castratie onzindelijkheid met zich meebrengt.

- De geslachtshormonen die worden geproduceerd in de eierstokken (teef) of testikels (reu) van de hond spelen een belangrijke rol bij de groei. Zo is aangetoond dat bij vroege castratie de botten langer doorgroeien dan bij een intacte hond of een hond die op latere leeftijd gecastreerd wordt. Een hond die op jonge leeftijd gecastreerd wordt, zal dus langere maar lichtere botten krijgen. Het is niet zo moeilijk om te bedenken dat dit soort structurele veranderingen in de bouw van het skelet ook gevolgen kunnen hebben voor de gezondheid van het bewegingsapparaat. Er is zelfs een onderzoek gedaan, waaruit zou blijken dat gecastreerde honden (overigens is hierbij niet gekeken naar de leeftijd waarop de castratie werd uitgevoerd) een grotere kans op een voorste kruisbandlaesie zouden hebben. En de kans op de ontwikkeling van heupdysplasie zou vergroot zijn ten gevolge van het op vroege leeftijd castreren.

- Een teef die vóór de 2e loosheid gecastreerd wordt, heeft in vergelijking met een niet gecastreerde teef of een teef die op latere leeftijd wordt gecastreerd een veel kleinere kans op het op latere leeftijd ontwikkelen van tumoren in de melkklieren. Maar wat betreft de invloed op het ontwikkelen van andere tumoren horen we juist andere, minder positieve geluiden wanneer een hond vroeg gecastreerd is. Zo zou de kans op het voorkomen van een haemangiosarcoom (een relatief veel voorkomende tumor die o.a. voorkomt in het hart en de milt bij honden) groter zijn bij gecastreerde honden dan bij niet gecastreerde honden. En uit onderzoek bij (vroeg) gecastreerde honden bleek dat deze meer kans hebben op het ontwikkelen van botkanker (osteosarcoom). Op zich niet zo gek, want bij honden(rassen) die (extreem) groot zijn kom vaker botkanker voor en vroeg castreren zorgt ervoor dat een hond langer doorgroeit en dus veel groter wordt!

- Veel hondeneigenaren denken dat hun hond rustiger en veel gemakkelijker wordt in de omgang na een castratie. Echter bepaalde vormen van ongewenst gedrag, waaronder vooral angst gerelateerde problemen zouden juist vaker voorkomen bij (vroeg) gecastreerde honden vergeleken met intacte honden. Vooral bij reuen met een angstig en onzeker karakter zou castratie kunnen leiden tot regelrechte angstagressie. En op latere leeftijd schijnt er verschil te zijn in de achteruitgang van de cognitieve functies (dementieachtige verschijnselen) tussen gecastreerde reuen en intacte reuen.

- Een gecastreerde hond wordt sneller te dik, dat weet bijna iedereen. Mogelijk heeft dat iets te maken met de verminderde werking van de schildklier na castratie. In ieder geval is aangetoond, dat castratie de kans op een te traag werkende schildklier duidelijk vergroot! Bij de teef zijn er twee mogelijkheden voor castratie: alleen de eierstokken of eierstokken en baarmoeder verwijderen. Het alleen verwijderen van de eierstokken is een veel minder grote ingreep en als de baarmoeder gezond is, kan die ook rustig blijven zitten. Door de verwijdering van de eierstokken staat de baarmoeder niet meer onder hormonale invloed en zal daardoor ook geen problemen geven in de toekomst. Het is niet zo, dat de gevreesde urine-incontinentie meer voorkomt nadat bij de ene of andere manier. De urine-incontinentie wordt veroorzaakt door de verstoring van de hormoonhuishouding. Er zijn veel dierenartsen die erg enthousiast zijn over een vroegtijdige ingreep en zij willen ons doen geloven dat een castratie/sterilisatie een "routineklus" is, dat het vooral op "heel jonge leeftijd" moet gebeuren en dat het "goed" is voor een hond. Maar zo simpel ligt het toch niet. Het gaat om een operatie en verandering van de hormoonhuishouding.

Arron samen met vrouwtje 4d2044af

Nog even de voor- en nadelen van castratie op een rij:


Voordelen bij de teef:

 • Niet meer loops worden.
 • Voorkomen van suikerziekte. Het geslachtshormoon progesteron kan het lichaam ongevoelig maken voor insuline. Hierdoor heeft een niet gecastreerde teef een grotere kans op suikerziekte
 • Schijndracht.

Nadelen bij de teef:

 • Onomkeerbaarheid
 • Gewichtstoename
 • Urine-incontinentie
 • Verandering van de vachtstructuur
 • Verandering van gedrag
 • Bewegingsstoornissen. Zoals gezegd: overgewicht versnelt de ontwikkeling van arthrose. En natuurlijk heeft een dikke hond meer last van een niet helemaal gezond gewricht of rug. We weten dat geslachtshormonen een belangrijke functie vervullen bij de botstofwisseling.

Voordelen bij de reu:

 • In sommige gevallen kan een castratie het karakter positief beinvloeden. Reuen met een zeer dominant karakter en/of een hypersexueel gedrag kunnen na castratie een stuk rustiger worden.
 • Overmatige uitvloeiing uit de voorhuid kan door een castratie verdwijnen.

Nadelen bij de reu:

 • Een wat angstige en onzekere reu kan na een castratie zich in het slechtste geval juist ontwikkelen tot een angstbijter.
 • Een gecastreerde reu heeft meer kans op overgewicht. Zie het castreren van uw hond dus niet als iets dat "zo hoort" of als iets wat u hoe dan ook moet laten doen. Overweeg goed wat de voor- en nadelen zijn van het castreren van uw hond en als u besluit om uw hond te laten castreren, doe het dan niet te vroeg! Wacht in ieder geval tot de hond uitgegroeid en uit ontwikkeld is, zowel op het lichamelijke als op het psychische vlak.

Pas dan is de keus ook weloverwogen en bewust te maken denk ik.

Pup informatie

Wilt u graag onze honden zien?

Als u ons en onze honden wilt ontmoeten, kunt u onze site in de gaten houden. Wij plannen meetings en wandelingen door het jaar heen. 
Natuurlijk bent u na een afspraak ook welkom om koffie te komen drinken.

Wat moet ik doen om een pup te reserveren?

Als u geïnteresseerd bent in één van onze puppies kunt u het beste contact met mij opnemen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefoon.

Verkoopt u honden met een contract?

Altijd. Ons koopcontract werd in samenwerking met een jurist ontwikkeld.

Welke verzorging heeft een Mowie nodig?

Een Mowie verhaard echt veel minder als een echte Mopshond echter het is wel aan te raden hem/haar in de rui periode te borstelen.

Klopt het dat Mowies niet tegen de warmte kunnen?

Wanneer u het warm heeft is dat ook zo voor uw Mowie. Bij 35 graden ligt u normaal ook niet in de volle zon, laat staan dat u dan een fikse wandeling gaat maken. Een goed gefokte Mowie waarbij gelet wordt op de ademhaling kan normale temperaturen verdragen.

Wij werken beiden maar toch willen we graag een Mowie. Kan dat?

Wanneer u beiden echter van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat uit huis bent en de mops zo lang alleen moet blijven dan raad ik u aan geen hond te nemen.

Vanaf wanneer mag ik komen kijken bij de pups?

In principe bent u vrij snel welkom, dit doen we wel in overleg natuurlijk.

Dit is om besmettingsgevaar te voorkomen en om de moeder niet te vaak te storen.

De eerste dagen een Mowie in huis, wat dan?

De eerste dagen in een nieuw huis is voor een Mowiepupje altijd spannend. Laat de Mowie eerst even zelf het huis verkennen en alle nieuwe geurtjes in zich opnemen. Het kan zijn dat ze wat stilltjes zijn of dat de onlasting wat dunner is. Sommige eten ook de eerste dag niet veel. Dit geeft niets, dat komt vanzelf de volgende dag of in de nacht als iedereen ligt te slapen. Het is belangrijk dat de pup voldoende rust/slaap krijgt.

Hoe ontwormen?

De pup is bij het verhuizen 3 x ontwormt. Ontworm hem nog een keer bij 12 weken en daarna 1 of 2 x per jaar.

Enting, wanneer?

De pup is met 6,5 week geënt en nagekeken door de dierenarts. Tevens is hij/zij dan ook gechipt. Daarna moet hij/zij nog 2 x ingeent worden. Dit in overleg met uw dierenarts.

Voeding, welke?

Voedingsadvies: Zorg dat de pup de hele dag de beschikking heeft over vers water. Tot de leeftijd van 6 maanden 3 voedingsmomenten per dag. Daarna rustig afbouwen naar 2 momenten. Dit punt zal ongeveer bereikt zijn op de leeftijd van 10 maanden. De pups hebben Farmfood gehad en krijgen dat ook mee.

Zindelijk, hoe dan?

Uitlaten meerdere keren per dag een paar minuten. 9 weken-9 minuten enz. Beter vaker dan langer. Laatste keer naar buiten om 24.00 uur en dan ’s morgen om 6.00 uur weer. Gaat dit goed dan rustig aan uitbreiden. Niet te snel uitbreiden dan kan het "fout" gaan

Verzekering, welke dan?

De pup krijgt een maand gratis verzekering van Petplan mee. Het is verstandig om uw mops te verzekeren. Lees goed de polisvoorwaarden voordat u een verzekering afsluit.